Borde man köpa frottémorgonrockar eller våfflade morgonrockar för ett hotell?

För det första så vill vi understryka att den följande funderingen om morgonrockar bara är en synpunkt om frågan och syftet med artikeln är att hjälpa att tänka på olika aspekter när man väljer morgonrockar för ett hotell. Varje hotell har en egen vision och egna behov som avgör vilka morgonrockar som är de lämpligaste i en viss situation.

 

De flesta hotell och spa-anläggningar (nedan kallade hotell) i Europa använder frottémorgonrockar men det finns även många som använde våfflade morgonrockar. Enligt vår uppskattning använder ca 80% av hotell frottémorgonrockar och 20% våfflade morgonrockar. Det är inte så lätt som det verkar att fatta rätt beslut om vilket som är bäst.

 

En våfflad morgonrock är av s k våffelvävt tyg av 100% bomull och tyget väger oftast 200-220 g/m2. Måtten på våffeltygets rutmönster är olika, oftast 0,5-1,0 cm. En våfflad morgonrock krymper rejält i tvätt eftersom den rutiga texturen kommer slutgiltigt fram först efter 3-5 tvättar. En våfflad morgonrock kan krympa 15-20% i tvätt, därför är det mycket viktigt att lägga märke till måtten vid våfflade morgonrockar. På europeiska hotell ser man ofta hur våfflade morgonrockar har krympt och blivit för små eftersom man inte hade tagit hänsyn till krympningen vid köp. Leverantören borde naturligtvis påpeka detta men leverantörer säljer ofta det som fabriken har tillhandahållit och det visar sig först vid användning att produkten är för liten. Vi tycker att en morgonrock alltid borde nå minst 15 cm nedanför knäna. Det händer dock ofta hotellmorgonrockar inte ens når knäna på en vuxen person vilket är mycket obekvämt för gästen: man kan inte röra sig fritt i hotellet och morgonrocken värmer inte mycket heller. Gästens komfort är viktigast för ett hotell och man borde aldrig låta en sådan enkel småsak äventyra helhetsintrycket från besöket.

 

En frottémorgonrock är oftast av 100% bomull med ytvikt på 400 g/m2. Frottémorgonrockar krymper upp till 10% i tvätt, så det är något enklare att planera produktens mått. Ändå ser man ofta för korta hotellmorgonrockar som är obekväma för gäster.

 

Vid köp verkar priset alltid vara det viktigaste men andra faktorer under produktens livslängd kommer ofta att spela en betydligt större roll än den ursprungliga kostnaden. En våfflad morgonrock är ofta något billigare än en frottémorgonrock, enligt vår uppskattning 10%-20%, eftersom en våfflad morgonrock är lättare och materialåtgången är mindre.

 

En morgonrock är även en mycket attraktiv souvenir och när man talar om kostnaden så behöver man även beakta gäster som stjäl hotellvaror eller mildare sagt tar med sig hotellvaror från hotellet. Ju mer attraktivt pris och utseende en morgonrock har desto mer sannolikt blir det att gästen vill ta den med sig, som en souvenir så att säga. Det vill säga att antalet stölder ökar om hotellet använder dyrare morgonrockar. Naturligtvis tar folk oftast med sig frottéhanddukar så stöldfrågan är ännu mer aktuell vid dessa. Om man beställer frottéhanddukar eller morgonrockar med hotellets logo kommer produkten åtminstone att fungera som en liten reklam för hotellet om den blir stulen och påminner gästen om vilket hotell den kommer från. Vi har i alla fall hört om många erfarenheter av hotell där antalet försvunna frottéhanddukar har ökat avsevärt när man har börjat använda vackra och färgglada frottéhanddukar på ett hotell eller en spa.

 

När det gäller komfort är frottémorgonrockar utan tvivel mer bekväma eftersom de är mjukare och absorberar mer vatten. Till exempel köper man inte hem våfflade morgonrockar utan frottémorgonrockar som ger maximal komfort.

 

Det viktigaste argumentet för köp av våfflade morgonrockar för ett hotell är tvättkostnaderna som beror på viktskillnaden mellan olika morgonrockar. Exemplet nedan avser en tvättkostnad på 0,55 EUR/kg:

  • Våfflad morgonrock XL – vikt ca 0,8 kg – tvättkostnad 0,44 EUR/gång

  • Frottémorgonrock XL – vikt ca 1,3 kg – tvättkostnad 0,72 EUR/gång

En enkel beräkning visar att en tvätt av en frottémorgonrock kostar 0,28 EUR mer än tvätt av en våfflad morgonrock. Om man t ex utgår från att en morgonrock tvättas 70 gånger om året och dess livslängd är 3 år så betalar man 59 EUR mer för tvätt av en frottémorgonrock under dessa tre år. Beloppet är i alla fall flera gånger större än den ursprungliga kostnaden av morgonrocken och utgör därför en viktigare faktor än morgonrockens inköpspris.

 

Ett tredje argument som kan nämnas är utseendet men eftersom smaker är olika är detta inte något lika kraftigt argument. Vår återkoppling visar att i allmänhet tycker man att frottémorgonrockar är vackrare med sitt fluffigare och lyxigare utseende. Våfflade morgonrockar är enklare. Men som sagt, det är en smaksak J

 

Hotell som ska köpa morgonrockar står således inför ett svårt val: att köpa bekvämare och vackrare frottémorgonrockar eller billigare våfflade morgonrockar som sparar tvättkostnader.

 

Avslutningsvis vill vi påpeka en gång till att hotell och spa-anläggningar noga borde tänka på måtten på morgonrockar innan de beställer. Många europeiska hotell gör det misstaget att köpa för små morgonrockar eftersom man inte tänker på krympning när man köper. Tyvärr utgår vissa leverantörer inte heller från s k europeiska standardmått vid sina måttspecifikationer utan deras morgonrockar motsvarar t ex den indiska storleken XL. Och eftersom människor i Indien är mer kortväxta motsvarar den indiska XL-storleken i bästa fall bara M- eller L-storleken i Europa. Dessutom är det lätt att ta fel på måtten på morgonrockar eftersom mindre morgonrockar (den s k „indiska XL“) är ju billigare pga mindre materialåtgång – och eftersom det offererade priset på morgonrockar är lägre väljer man ofta billiga morgonrockar som efter flera tvättar visar sig vara alldeles för små. Vi rekommenderar att köpa morgonrockar hos leverantörer med lång erfarenhet av försäljning av morgonrockar som kan garantera att måtten fortfarande är lämpliga efter ett år av användning.

 

Närmare information om morgonrockar: Morgonrockar

Tags :