Hur köper man dukar för en restaurang?

Det finns mycket att tänka på när man köper bordsdukar för en restaurang. Nedan anges en lista över vad vi tycker är viktigt vid köp av dukar:

  1. Samklang mellan restaurangens design i övrigt och dukens design

  2. Olika material för dukar och deras särdrag när det gäller underhåll

  3. Priset på dukar

  4. Val av mått för dukar

 

Det viktigaste är nog att duken passar till restaurangens design i övrigt. Det finns gott om olika material och designlösningar för duktyger och ingen leverantör kan erbjuda alla dessa olika möjligheter. Leverantörer av dukar fokuserar oftast på specifika dukar och tillhandahåller ett eget sortiment. Om en leverantör inte erbjuder något lämpligt tyg för restaurangen borde man även titta på andra leverantörers urval. Restaurangbord och bordsdukar kan anses vara det mest iögonfallande i en restaurang så dukens design och färg är mycket viktiga.

När man köper dukar för en restaurang är det även mycket viktigt att tänka på framtida underhåll. Underhåll av dukar spelar en stor roll eftersom de ofta behöver bytas efter varje gäst på restaurangen och följaktligen tvättas mycket ofta. T ex kan underhåll av en duk med spännande design visa sig komplicerat, den kan vara svår att tvätta, torka eller mangla. Leverantörens tidigare erfarenhet med det aktuella tyget är viktig. Om man köper dukar från en oproffsig leverantör kan man råka ut för problem med underhåll av dukarna och i värsta fall behöva byta ut dem. Under våra verksamhetsår i branschen har vi upprepade gånger sett en sådan situation: en restaurang köper dukar med vacker design som i själva verket inte passar för daglig användning och professionell tvätt. De är antingen olämpliga för daglig tvätt, svårskötta eller förlorar snabbt sitt fina utseende.

Tabell bröllop

Vid köp av dukar är det naturligtvis tryggast att beställa ett varuprov från leverantören och ha det tvättat på restaurangens tvätteri. Egentligen är det bäst att tvätta produkten minst 5 gånger, först sedan ser man den slutgiltiga krympningen av duken och hur materialet beter sig vid tvätt. Vid stora order är det rimligt att tvätta varuprovet ännu fler gånger, t ex 20 eller 30 gånger, för att bättre ta reda på hur utseendet förändras efter längre användning. Det är säkert en bra idé att fråga tvätteriet om återkoppling om duken eftersom de är just tvätterier som under flera år kommer att ta hand om dessa dukar.

Det finns dukar som är utarbetade med hänsyn till underhåll. I vårt sortiment finns t ex teflondukar som inte behöver tvättas efter varje användning. Teflon är en produkt av DuPont-koncernen som hindrar fläckar och smuts från att fastna på duken. Det räcker med att torka bort fläckarna med en fuktig trasa för att få duken ren. Sådana dukar behöver inte tvättas lika ofta och restaurangen sparar betydligt med tid och även tvättkostnader. Å andra sidan är teflondukar dyrare så själva inköpskostnaden blir större.

Dukar tillverkas av såväl 100% bomull som 100% polyester och alla slags kombinationer av bomull och polyester. Tumregeln vid val av dukmaterial är att bomull är mer svårskött än polyester. Bomull absorberar vätskor lättare och fläckar är därför svårare att ta bort. Polyester däremot har lägre absorptionsförmåga och fläckar kommer bort lättare i tvätt. Bomull är även svårare att stryka eftersom den skrynklar sig lättare. Polyesterdukar skrynklar sig mindre och det är lättare att t ex stryka en stor duk fin och slät. Vackra, släta och rena dukar är ytterst viktiga för en restaurang, därför är detta ett kraftigt argument vid köp av dukar.

Å andra sidan är bomull ett mer naturligt material och ser även mer naturlig ut på bordet. En bomullsduk känns dessutom skönare mot huden. Detta är naturligtvis en smaksak men många restauranger kräver just därför dukar av 100% bomull.

När det gäller tygets hållbarhet är bomull och polyester inte så olika. Tygets allmänna kvalitet och rätt underhåll på tvätteriet är viktigare för hållbarheten.

Vi rekommenderar restauranger att alltid köpa servetter av 100% bomull eftersom servetter ska absorbera väl och bomull gör det bättre. Servetter av 100% bomull känns även behagligare och naturligare än syntetmaterial när man torkar sig om munnen.

Priset på dukar är också en ytterst viktig faktor. Priser på dukar varierat kraftigt och man kan köpa såväl billiga, praktiska dukar som extra dyra dukar med specialdesign. Varje restaurang utgår från egna önskemål och behov men det lönar sig att tänka på de aspekter som vi pekar ut i artikeln. T ex kan det visa sig att underhåll av jättedyra specialdukar blir komplicerat. Och inköp av särskilt dyra dukar leder till ökad risk för tvist mellan restaurangen och tvätteriet: om någon duk tappas bort eller går sönder blir det dyrt att ersätta den med en ny, och det kan hända att restaurangen och tvätteriet förblir oeniga om vems fel det var. Detta är mindre av ett problem vid billiga dukar då man lätt kan köpa nya.

Tabell bröllop

Vidare har vi observerat att när man köper särskilt dyra dukar för en restaurang så vill man också använda dem så länge som möjligt eftersom det blir så dyrt att köpa nya. Men om dukar används mycket länge kan de till sist se påtagligt slitna ut vilket försämrar helhetsintrycket. Så kan inköp av dyra dukar leda till oförutsedda bekymmer i framtiden.

Förutom många olika material och designlösningar för dukar finns det olika typer av restaurangbord som kräver olika mått och utformning på dukar. Det är därför många leverantörer inte har några färdiga dukar i lager utan erbjuder duktyg som lagervara. Oftast kan dukar inte levereras på en gång utan man måste räkna med tiden för sömnad. När leverantören har det önskade tyger i lager går det normalt snabbt. Men om tyget först behöver levereras från utlandet kan det ta flera månader innan man får sina dukar.

Vid planering av måtten för dukar behöver man veta följande:

* bordets form – rund, oval, fyrkantig, kvadratisk

* bordets mått – längd, bredd, bordets höjd

* dukens överhäng från bordskanten – om duken ska hänga ned till golvet eller till ett visst avstånd från bordskanten. Oftast tillverkas dukar med överhäng på ca 30 cm från bordskanten men det beror på restaurangens önskemål.

* särskilda önskemål – dukar kan kompletteras med olika dekorationer och andra element, t ex kantband med olika bredd, kanter med olika bredd osv. Det är dock inte praktiskt att göra duken för invecklad, detta kan försvåra underhållet.

När det gäller mått är det tryggast att beställa ett varuprov från leverantören, tvätta det t ex 5 gånger på tvätteriet och sedan lägga det på restaurangbordet för granskning. Så minimerar man risken för otrevliga överraskningar beträffande material eller mått efter köpet.

 

Närmare information om dukar: Dukar

Tags :