Vilka frottéhanddukar är bäst för ett hotell?

Det finns mycket att tänka på när man väljer frottéhanddukar för ett hotell. Nedan beskriver vi våra synpunkter om frottéhanddukar men det finns säker många fler faktorer som behöver beaktas i en viss situation. Frottéhanddukar finns tillgängliga med så många olika material och stilar att valet kan vara ganska svårt. Om man dock begränsar valet till standardhanddukar för hotell blir det genast enklare.

De viktigaste egenskaperna hos frottéhanddukar är absorptionsförmåga och mjukhet/komfort. En frottéhandduk är främst avsedd för att torka huden, så absorptionsförmågan avgör hur bra handduken fungerar. Vid låg absorptionsförmåga behöver man gnida huden upprepade gånger för att få den torr. Ju mer syntetmaterial (polyester) materialet innehåller desto lägre är dess absorptionsförmåga. T ex en handduk av 100% polyesterfleece torkar huden inte alls eftersom den inte absorberar något vatten. Det mest absorberande materialet för handdukar är 100% bomull som även är hudvänligast.

Vita handdukar

Mjukheten av en frottéhandduk beror på dess design och material. Som sagt känns 100% bomull skönast mot huden och vi rekommenderar överhuvudtaget inte att använda handdukar med polyester. Den viktigaste faktorn för mjukheten av en frottéhandduk (förutom själva materialet) är den s k „lugglängden“, dvs längden på öglorna på tygets yta. Ju längre de är desto mjukare är handduken och desto större absorptionsförmåga den har. Å andra sidan fastnar mycket långa öglor lättare (t ex vid smycken och andra vassa föremål osv) så att trådar dras ut och handduken förlorar sitt utseende/går sönder snabbare. Frottéhanddukar med mycket korta öglor har däremot låg absorptionsförmåga, således är det förnuftigast att välja frottéhanddukar med medellånga öglor.

Frottéhanddukar finns tillgängliga med mycket olika färg- och designlösningar. Hotell använder oftast vita frottéhanddukar som genast visar om de är rena eller smutsiga, dessutom kan hotelltvätterier hantera enfärgade textiler betydligt effektivare. Vissa hotell och fler spa-anläggningar än hotell använder färgade frottéhanddukar för att utmärka sig bland andra. Frottéhanddukar finns även tillgängliga med olika dekorationer: bordyr, mönster osv. Vi rekommenderar hotell att använda frottéhanddukar utan extra dekorationer då de ofta beter sig annorlunda i tvätt än själva handduken så att handduken blir skev osv. Hotellets målsättning är att använda en frottéhandduk så länge som möjligt medan en dekoration kan göra frottéhandduken oanvändbar efter t ex 2-4 års användning.

Vid handdukar med speciell design eller dekoration borde hotellet absolut tänka på hur de kommer att bete sig under flera års användning och professionell tvätt på hotellets tvätteri. En tvätt på hotellets tvätteri behöver inte göra något men t ex 100-300 tvättar under ett par år kan ändra handdukens utseende eller form kraftigt. Den tryggaste lösningen är att beställa ett varuprov från leverantören innan man lägger en större order och tvätta det på hotellets tvätteri, t ex minst 5 gånger. Det är ännu säkrare att tvätta det t ex 30 gånger, då ser man hur frottéhandduken reagerar på tvätt på längre sikt.

Vid färgade frottéhanddukar är även färgäkthet en viktig fråga. De flesta frottéhanddukar på marknaden är reaktivfärgade (reactive dyed) och tål tvätt vid upp till 60 grader. Men även vid 60 grader kommer handduken att släppa färg med tiden. Om man vill ha frottéhanddukar med extra hög färgäkthet borde man köpa „VAT-dyed“ handdukar som är dock ca 30% dyrare och därför inte så populära. Så behöver man räkna med att färgade frottéhanddukar släpper färg med tiden och handdukar som är köpta vid olika tidpunkter kan se ganska olika ut.

FROTTÉHANDDUKAR

Vidare borde hotellet tänka på det löpande behovet av nya handdukar när det beställer frottéhanddukar med mycket speciell design, t ex kan det årliga behovet av nya inköp utgöra 30% av hela hotellets behov. Om hotellet har skaffat sig speciella frottéhanddukar kan det hända att leverantörerna slutar tillhandahålla dem; i så fall är hotellet tvunget att använda olika slags handdukar eller byta ut alla handdukar. I detta avseende är det enklast att köpa vanliga vita standardhanddukar, då kan man vara säker på att nya alltid finns att köpa. Om hotellet köper frottéhanddukar hos en viss leverantör som har tillhandahållit samma frottéhanddukar länge får man alltid samma form, längd på öglorna och design så det lönar sig att vända sig till leverantörer med erfarenhet i branschen.

Frottéhanddukar för hotell kan även framställas med en logotyp. Handduken och logon kan vara i samma färg (s k skuren logo). Logon kan även vara i en annan färg än handduken. Det finns många olika möjligheter att förse frottéhanddukar med logo. Frottéhanddukar som man köper som lagervara kan förses med broderade logotyper; observera dock att en broderad logo inte kan vara för stor, annars kan den bli för dyr jämfört med handdukens kostnad. Dvs att om man vill ha en stor logo över hela frottéhandduken ska handdukarna tillverkas som sådana från början.

Vad gäller design av och logotyper på frottéhanddukar så behöver man även beakta gäster som stjäl hotellvaror eller mildare sagt tar med sig hotellvaror från hotellet. Ju mer attraktivt pris och utseende en frottéhandduk har desto mer sannolikt blir det att gästen vill ta den med sig, som en souvenir så att säga. Det vill säga att antalet stölder ökar om hotellet använder dyrare frottéhanddukar. Det är just frottéhanddukar som folk oftast tar med sig så stöldfrågan är särskilt aktuell vid dessa. Om man beställer frottéhanddukar eller morgonrockar med hotellets logo kommer produkten åtminstone att fungera som en liten reklam för hotellet om den blir stulen och påminner gästen om vilket hotell den kommer från. Vi har i alla fall hört om många erfarenheter av hotell där antalet försvunna frottéhanddukar har ökat avsevärt när man har börjat använda vackra och färgglada frottéhanddukar på ett hotell eller en spa. Och frottéhanddukar med logo försvinner särskilt ofta – folk gillar den sortens souvenirer.

Vita handdukar

Frottéhanddukar tillhandahålls även med olika tjocklek, uttryckt som gram/kvadratmeter av tyget. De vanligaste frottétygerna för hotellhanddukar väger 400-600 g/m2. Det finns även billigare frottéhanddukar under 400 g/m2 men dessa rekommenderar vi inte, de är alldeles för tunna. Frottéhanddukar kan även tillverkas t ex med vikt upp till 1000 g/m2 men det är inte särskilt rimligt. Lyxiga hotell använder frottéhanddukar med vikt på 550-600 g/m2 och denna standard överskrids normalt inte. Den vanligaste vikten för hotellhanddukar är 400 g/m2 vilket är optimalt i alla avseenden (vattenabsorption, mjukhet, pris, tvättkostnad osv).

Standardmått för hotellhanddukar är följande:

* 30x30 cm - ansiktshandduk

* 50x70 cm – handduk (även 50x100 cm) och badmatta

* 70x140 cm – badlakan (även 70x150 cm)

* 100x200 cm – frottétäcke eller överdrag för massagebord

Vid planering av mått för frottéhanddukar för hotell ska man bland annat ta hänsyn till krympning i tvätt. Frottéhanddukar krymper 1-2% på bredden och hela 5-10% på längden.

Ett hotellrum har oftast 2 st handdukar på 50x70 cm, 2 st handdukar på 70x140 cm och 2 st badmattor på 50x70 cm. I lyxigare hotell finns även 30x30 cm ansiktshanddukar på rummen.

I förordningen „Krav på hotell i Estland“ anges följande krav:

* § 10. (1) Minimimått för handdukar som används på hotell är 40×60 cm och för badlakan 65×130 cm.

* § 22. (5) Ett övernattningsrum på hotellet ska vara försett med en fothandduk, en handduk och ett badlakan per sängplats.

* § 23. (3) Hotellet ska tillhandahålla följande obligatoriska tjänster: byte av handdukar dagligen eller efter gästens önskemål, dock senast var tredje dag och vid varje ny gäst.

 

 

Närmare information om frottéhanddukar: Frottéhanddukar

Tags :