Varför använda madrasskydd och kuddskydd i hotell?

Speciella vattenfasta madrasskydd och kuddskydd för hotell har redan funnits en tid på den marknaden. Vid första anblicken kan man undra varför hotell överhuvudtaget behöver dessa produkter. Madrasskydd och kuddskydd kostar ju pengar och kan innebära en rejäl engångsutgift för större hotell.

 

Madrasskydd och kuddskydd ger hotell framför allt fyra viktiga fördelar:

1) tidsbesparing för hotellpersonalen;

2) besparing på tvättkostnader;

3) längre livslängd för madrassen och kudden;

4) skydd mot dammkvalster, dvs allergivänligare sängar.

 

Tidsbesparing för hotellpersonalen:

Madrasskydd och kuddskydd består av två skikt: ett ytterskikt av absorberande tyg och ett underskikt av gummiliknande polyuretan som är 100% vattenfast. Om det händer någon ”olycka” i hotellrummet och någon vätska hamnar i sängen så förblir madrassen och kudden rena. Utan madrasskydd eller kuddskydd blir man tvungen att ha den smutsiga madrassen eller kudden tvättad.

Om madrassen har ett avtagbart tygöverdrag behöver man ta av överdraget och sända det till ett tvätteri. Det är visst rätt krångligt att ta av överdraget. Det tar ännu mer tid att sätta tillbaka överdraget på madrassen eftersom överdrag ofta krymper lite i tvätten och man blir tvungen att ta i på riktigt för att trycka in madrassen (t ex skumplast) i överdraget. Om madrassens tygöverdrag inte är avtagbart så kan rengöringen bli ännu mer komplicerad och dyr, något som man måste ta i beaktande.

Transport av ett smutsigt madrassöverdrag eller en smutsig kudde från hotellrummet till tvätteriet innebär även en stor tidsåtgång för personalen eftersom båda tar en hel del plats och det kräver både tid och ansträngning att flytta dem. Det underlättar säkert för hotellets rumspersonal om de inte längre behöver flytta madrassöverdrag eller kuddar någonstans.

 

Besparing på tvättkostnader:

När ett smutsigt madrassöverdrag eller en smutsig kudde sänds till ett tvätteri ska hotellet räkna med ungefär följande kostnader (transport till tvätteriet + tvätt/rengöring):

* Tvätt av ett smutsigt madrassöverdrag – ca 5 euro/st

* Tvätt av en smutsig kudde – ca 2 euro/st

Om man även lägger till tidsåtgången för hotellpersonalen så kan kostnaden bli flera gånger högre.

Madrasskydd kostar från och med 5,30 EUR/st och kuddskydd från och med 2,20 EUR/st. Jämförelsen visar tydligt att hotellet redan vinner på att slippa den första tvätten av madrassen eller kudden.

Tvättkostnaderna för madrasskydd och kuddskydd är bara något högre än tvätt av vanliga sängkläder, dvs att regelbunden tvätt av skydden inte medför några särskilt stora extrakostnader.

 

Längre livslängd för madrassen och kudden:

Om en madrass eller kudde har fått så svåra fläckar att tvätteriet inte kan få den ren så blir hotellet tvunget att skaffa en ny produkt. En ny kudde kanske inte verkar så dyr men en ny madrass eller ett nytt tygöverdrag för madrassen kan kosta rätt mycket. Vissa hotell använder även dyrare kuddar (dunkuddar och andra specialkuddar) där kostnaden redan blir en viktig faktor och produkten är värd att skyddas.

Tvätt påverkar alltid produktens egenskaper. Tvätterier strävar naturligtvis efter att skona produkter så mycket som möjligt men svårare smuts kräver högre temperaturer för att få produkten ren.

T ex när det gäller kuddar så har vi ofta sett att en kudde kan förlora sitt utseende efter tvätt på ett tvätteri och bli obekväm att sova på. Detta beror på att kuddförsäljaren inte har tagit hänsyn till behovet av att tvätta hotellkuddar. Kuddens stoppning av polyesterfibrer krymper och bildar obekväma fasta „bollar“ som känns när man sover på kudden. Stoppningen av polyesterfibrer sjunker även ihop så att kudden blir mycket flat, och t ex en 5-8 cm tjock kudde är inte alls bekväm.

Kuddar som säljs av Hotellvaror OÜ är specialkuddar för hotell som är utarbetade med särskild hänsyn till tvättbarhet. Våra kuddar är testade på tvätterier, stoppningen bildar inga bollar och kudden sjunker inte ihop till en flat „pannkaka“.

Med andra ord: kuddarnas egenskaper förändras vid tvätt och kuddar med lägre kvalitet behöver helt enkelt bytas ut. Kuddens livslängd kan emellertid förlängas avsevärt med hjälp av ett kuddskydd.

Om madrasserna och kuddarna på ett hotell inte skyddas och i stället tvättas på ett tvätteri då och då så behöver hotellet ett större förråd av reservmadrasser och -kuddar för att användas medan smutsiga produktet tvättas på tvätteriet. Detta medför en viss extra kostnad för reservmadrasser och -kuddar och extra utrymme för förvaring; vi vet ju att det sällan finns något överflödigt fritt utrymme i ekonomilokalerna på hotell.

 

Skydd mot dammkvalster, dvs allergivänligare sängar:

Madrasskyddets och kuddskyddets nedre spärrskikt av 100% vattenfast polyuretan är så tätt att inga dammkvalster kommer igenom det. Dammkvalster äter döda hudceller och biologiska restprodukter som i sin tur inte kommer igenom madrasskyddet och kuddskyddet. Följaktligen kommer alla dammkvalster i sängen att förstöras om madrasskyddet och kuddskyddet tvättas regelbundet.

Med tanke på allergiproblem som blir allt vanligare kan hotellet även lyfta fram sina kvalsterfria och allergivänliga sängar som säljargument.

En annan särskilt viktig aspekt är att madrasskydd och kuddskydd kan tvättas vid höga temperaturer vilket effektivt avlägsnar såväl dammkvalster som andra mikroorganismer. Enligt skötselråden kan madrasskydd och kuddskydd av Hotellvaror OÜ tvättas vid 70 grader men i själva verket kan de tvättas till och med vid 90 grader utan någon skada. Hög tvättemperatur klarar även den svåraste smutsen. En vanlig kudde kan inte tvättas vid så höga temperaturer, detta skulle förstöra kudden på en gång.

 

Vid rätt skötsel håller madrasskydd och kuddskydd i flera år och behåller sina egenskaper även vid mycket intensiv användning.

En ganska vanlig missuppfattning är att madrasskydd och särskilt kuddskydd är obekväma och prasslar. Vi kan med 100% säkerhet bekräfta att varken madrasskydd eller kuddskydd orsakar något obehag. Vi har testat dessa produkter grundligt och kan försäkra att madrasskydd och kuddskydd är mycket bekväma i sängen och inte avger några ljud vid rörelse.

 

Det finns olika typer av madrasskydd.

Den förmånligaste versionen är „Madrasskydd med resårband“ där madrasskyddet liknar ett litet lakan vars mått motsvarar madrassens och har resårband i hörnen som dras ned över madrassens hörn. Resårbandet är elastiskt så att produkten kan användas på madrasser med olika höjd (lämplig för madrasser med tjocklek på 5-25 cm). Eftersom denna typ av madrasskydd kräver minst material är den även billigast. Detta madrasskydd skyddar madrassen bara på ovansidan. „Madrasskydd med resårband“ som säljs av Hotellvaror OÜ har ytterskikt av 100% polyesterjersey med ytvikt på 100 g/m2 som inte har lika bra uppsugningsförmåga som frotté men materialet är tunnare vilket också reducerar kostnaden något.

„Formsytt madrasskydd“ täcker även madrassens kanter så att madrassen är skyddad på fem sidor (ovansidan + 4 kanter). Denna typ av madrasskydd är något dyrare eftersom kantdelen kräver extra material. Å andra sidan skyddas madrassen mer effektivt. Materialet är elastiskt så att madrasskyddet passar madrasser med olika höjd. Madrasskyddet har 35 cm hög kantdel (lämpligt för madrasser med upp till 33 cm höjd). „Formsytt madrasskydd“ har ytterskikt av frotté (80% bomull/20% polyester) med ytvikt på 125 g/m2; frottématerial har extra bra uppsugningsförmåga. Frottétyg är tjockare vilket också höjer kostnaden något.

 

 

Närmare information om madrasskydd: Madrasskydd

Närmare information om kuddskydd: Kuddskydd